Patti Smith: Just Kids

just-kids-patt-smith-200x330Patti Smith, Just Kids, New York: HarperCollins Publishers, 2010

Povedati njuno zgodbo je obljuba, ki jo je Patti Smith dala Robertu Mapplethorpu ob zaključku njune skupne poti.
Knjiga Just Kids je hkrati biografija in avtobiografija. Skozi pet poglavij Patti bralca popelje skozi življenje in ustvarjanje Roberta Mapplethorpa, in sicer na način, da v zgodbo vpelje svoja čustva in nam ga predstavi skozi svoje oči. Njeno otroštvo jo je skozi mnoge neprijetne izkušnje pripeljalo v New York,[1] kjer je po čistem naključju spoznala Roberta. Kmalu sta začela skupaj živeti in ustvarjati, ona sprva kot pesnica, on pa je ustvarjal kolaže in slikal. Neprestano primanjkovanje denarja sta premagovala z upanjem in vero, da bosta nekoč uspešna umetnika, kar jima je na koncu tudi uspelo. Robertu kot fotografu in Patti kot pesnici in pevki. Tudi, ko je Robert Patti razkril, da je homoseksualec, sta še nekaj časa uspela ohraniti tesno zvezo in njuno skupno ustvarjanje se je nadaljevalo, vendar se je njuna pot razcepila, ko se je Patti poročila in odselila iz New Yorka.[2] Knjiga se zaključi leta 1989 s smrtjo Roberta Mapplethorpa, ki je preminil za AIDS-om.
Čeprav je knjiga Just Kids napisana v prozi, je moč čutiti avtoričine izkušnje v pesništvu. Z nadvse liričnim slogom pisanja in doživeto opisanimi anekdotami, polnimi čustev iz življenja dveh umetnikov avtorica človeka zlahka pritegne k branju. Sama knjiga deluje kot ljubezenski roman, ki pa se zaključi tragično in s tem bralca težko pusti hladnega. Zadnji del knjige je še posebno nabit z emocijami in tako lahko bralec zares občuti pisateljičino bolečino ob izgubi dobrega prijatelja in dolgoletnega sopotnika.

Avtor: Vesna Ljubijankič

1 V ranem otroštvu je Patti Smith izgubila dobro prijateljico, pri devetnajstih letih pa je zanosila, a je bila otroka primorana dati v posvojitev.

2 Poročila se je s kitaristom Frederickom Dewely Smithom, Robert Mapplethorpe pa je živel s kuratorjem Samom Wagstaffom.

Advertisements