Mednarodni grafični likovni center

1476243_364253433721374_289213738_nMednarodni grafični likovni center ali krajše MGLC je specializiran muzej in producent grafične in sodobne umetnosti, ki temelji na dediščini grafičnega bienala in umetnosti tiska 20. stoletja. MGLC je leta 1986 ustanovilo mesto Ljubljana. Zamisel zanj se je že sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja porodila dr. Zoranu Kržišniku (1920–2008), dolgoletnemu vodji grafičnega bienala in kasneje tudi direktorju Mednarodnega grafičnega likovnega centra. MGLC je muzej z raznoliko in bogato zbirko grafične umetnosti vseh žanrov – je galerija, ki prireja razstave sodobne likovne in grafične umetnosti, producent grafičnih bienalov, založnik novih grafičnih del, ki nastajajo v hišnih ateljejih, ter založnik številnih katalogov knjig in drugih publikacij. MGLC že od začetka opravlja številne dejavnosti, ki se med seboj prepletajo in dopolnjujejo. Hrani obsežno zbirko grafik in avtorskih knjig, nastalih po drugi svetovni vojni.

MGLC ima danes v Sloveniji največjo zbirko grafike, knjig umetnikov in drugih tiskovin slovenskih in mednarodnih ustvarjalk in ustvarjalcev, nastalih po drugi svetovni vojni. Večino zbirke sestavljajo dela umetnic in umetnikov, ki so razstavljali na mednarodnih grafičnih bienalih, med njimi predstavniki pariške šole (Jean Arp, Osip Zadkin, Pierre Soulages, Hans Hartung), avantgardnega gibanja COBRA (Corneille, Karel Appel, Asger Jorn) in mednarodno uveljavljeni ustvarjalci kot so Nancy Spero, Damien Hirst, Robert Rauschenberg, Pablo Picasso ter drugi. V zbirki so tudi celotni ali delni grafični opusi najpomembnejših slovenskih grafičnih ustvarjalcev Vladimirja Makuca, Janeza Bernika, Danila Jejčiča, Bogdana Borčića, Jožeta Ciuhe, Lojzeta Spacala, Andreja Jemca in Tince Stegovec.

V ateljejih za umetniško grafiko poteka ustvarjalno delo v tehnikah sitotiska, litografije in globokega tiska. Ateljeji so svojevrsten laboratorij za raziskovanje in eksperimentiranje z grafičnimi tehnikami, namenjeni  pa so domačim in tujim umetnikom, prav tako pa MGLC organizira delavnice, na katerih se lahko bolje spoznamo z različnimi grafičnimi tehnikami. Na letošnjem tečaju se bodo udeleženci preizkusili v tehniki sitotiska, suhe igle, lesoreza, razvijali ideje za izdelavo matric in izdelali grafične odtise. Tečaj vsako leto omogoča individualno delo z usposobljenimi mentorji likovniki z odličnimi pedagoškimi izkušnjami, primeren pa je za začetnike in ljubitelje likovnega in grafičnega ustvarjanja; konzultacije in korekcije so prilagojene predhodnemu znanju tečajnikov.

Trenutno MGLC sodeluje v projektu Password: Printmaking, ki še s petimi evropskimi institucijami promovira in spodbuja delo na področju grafike. Gre za vzpostavljanje kreativnega dialoga med umetniki, institucijami, strokovnjaki in publiko, njihov namen je predstaviti evropski umetniški pluralizem in razširiti kroženje umetniških del širom Evrope.

Najbolj prepoznavna dejavnost ustanove je grafični bienale, ki v svetu velja za najstarejšo grafično prireditev in je z nastankom leta 1955 postavil Ljubljano in slovensko likovno umetnost na svetovno umetnostno prizorišče, prav zdaj pa se odvija že njegova 30. izdaja.

Od 14. septembra do 24. novembra 2013 poteka jubilejni 30. grafični bienale, ki je kompleksna prireditev, ki jo sestavlja več razstav in dogodkov.

Osrednja razstava 30. grafičnega bienala Prekinitev (Interruption) izpostavlja nekatere vidike razvoja, ki ga je doživelo področje grafike v sodobnem času. Kuratorka osrednje razstave je dr. Deborah Cullen, tokratni bienale pa se osredotoča na projekte, ki imajo svež, sodoben pristop do tradicionalnih metod, razvijajo uveljavljene postopke z novimi načini uporabe ali uporabljajo nove tehnologije tiska v umetniških raziskovanjih visoke kakovosti. V večini primerov uporabljene tehnike odsevajo in komentirajo razmere sveta, v katerem živimo: kako dandanes sprejemamo informacije, kako se sporazumevamo oziroma se poskušamo sporazumevati med sabo, kako (ne)razumemo svet(a). Vnovični premislek grafike kot oblike in vsebine je okrepil poligrafični teren in povezal delo umetnikov z vsega sveta.

 

Avtor: Veronika Povž

Advertisements