»Pač, kdaj si pa tudi smrt zaželi prižgati čik«

Miha Erič je mladi ilustrator, ki je lani diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Njegova umetniška pot se je že začela v otroštvu, oba starša sta namreč likovnika. Odraščal je v umetniško začinjenem okolju in tako se je tudi sam zelo zgodaj začel preizkušati na tej poti. Leta 2009 je prijel nagrado za najboljšo ilustracijo na Dijaški oglaševalski sceni Slovenije (DOSS). Mihova prva samostojna razstava grafik (v tehniki bakroreza, lesoreza in jedkanice) je bila letos na osnovni šoli Log-Dragomer, druga samostojna razstava grafik in risb s tušem je pa v sklopu kulturnega zavoda Derridas v baru Prulček, kjer je imel še glasbeni nastop z bratom Julianom.

Erič ustvarja predvsem v realistični tehniki, najbolj mu je zanimiva grafika (predvsem bakrorez, lesorez in jedkanica), ta medij mu daje možnost bolj ostre upodobitve in natančne izraznosti motiva. Črno-bela barvna skala prav tako izpostavlja misel, s katero je določena podoba nastala. Erič namreč daje veliki poudarek na jasnost sporočila, njegove ilustracije so v resnici pikri komentarji, kdaj pa tudi karikature, na račun sveta okoli nas.

Diplomsko delo tega mladega umetnika predstavlja zbirka pokrajin. Vsaka je ustvarjena z določeno lirično ter melanholično noto. Med pogovorom je umetnik tudi zaupal, da je v času nastanka teh del imel težko obdobje. Tako je po svoje našel mir v upodabljanju narave in se je tudi prvič zares preizkusil v tehniki grafike. V splošnem pa zdaj Miha Erič nadaljuje študij na magisteriju in hkrati ustvarja različne serije ilustracij. Na razstavi v Prulčku je bila postavljena na ogled serija del vsebinsko vezanih na polet. Miha je predstavil letenje v vsaki upodobitvi z različnim pomenom. Na eni ilustraciji smo si lahko ogledali zapornika, ki sanja o letenju in tako tudi svobodi, toda v resnici spi v svoji celici. Na drugi je bil upodobljen bizarni stvor – ptič, sestavljen iz hrenovk in klobas v poletu, malenkost šokantni komentar h grotesknemu odstopanju od narave. Ena izmed najbolj zanimivih podob je bila tista, na kateri je upodobljena smrt z iztegnjeno koščeno roko (s katero poskuša ujeti škatlico cigaret) v poletu. Umetnikov komentar na to podobo je bil: »Pač, kdaj si pa tudi smrt zaželi prižgati čik.«

Miha Erič absolutno zagovarja neodvisnost ilustracije, ki je povsem uveljavljena in samostojna tehnika ustvarjanja. Lahko seveda nastopa v sodelovanju z drugimi zvrstmi umetnosti, toda še vedno obdrži svojo neodvisnost, tako upodablja svoj vidik določene tematike in ne tujega. Ob vprašanju zakaj je izbral prav ilustracijo in ne slikarstva za študij, mi je umetnik odgovoril, da mu je ilustratorstvo bilo ljubo, ker vsebuje zelo enkraten in oster način izražanja, morda ga je tudi pritegnila določena nota introvertiranosti, ki je v tem načinu ustvarjanja prisotna.

Erič se ne ukvarja le z likovnim spektrom, prav tako je zelo dejaven v glasbenem svetu. Miha je namreč eden najbolj poznanih mladih orgličarjev v Ljubljani. Nastopa v mnogih zasedbah: Prismojeni Profesorji Bluesa, s katerimi je imel nastop na oddaji Dobra ura na RTV Slovenija, prav tako je imel nastop z zasedbo Martin Ramoveš band v oddaji Izštekani na Radiu Slovenija in z zasedbo Simon in Prepečenci so izdali prvi album.

Miha Erič je zelo dejaven mladi umetnik, trenutno je zatopljen v organizacijo festivala Blues Harp Fest in pripravo nove serije grafik. Njegovo delo gledalca ne pusti ravnodušnega, v vsaki stvaritvi se čuti oster in bister um umetnika. Miha opazuje svet okoli sebe in ga zatem tudi komentira v svojem delu, je zelo nadarjen in obetaven umetnik, ki nas bo nedvomno še marsikdaj opomnil nase.

This slideshow requires JavaScript.

Avtor: Aleksandra Metelko

Advertisements