Kresnik: ognjeno izročilo

Režija: David Sipoš
Leto: 2014
Premiera: 22. 6. 2014, Kino Šiška

 

V nedeljo, 22. junija, je v Kinu Šiška doživel premiero kratki slovenski film Kresnik: ognjeno izročilo. Že v maju se je predstavil v sekciji kratkih filmov na mednarodnem filmskem festival v Cannesu. Finančno podporo za filmski projekt je ekipa okoli direktorja Davida Sipoša zbirala preko spletne strani Kickstaterja, kjer so zbrali 10.000 $ večinoma slovenskih podpornikov. Kakor namiguje naslov, se film loteva slovenskega mitološkega izročila.

Zgodba se odvija v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja v obširnih gozdovih Dolenjske. Dvanajstletni Peter obišče med počitnicami svojega dedka in bratrance. Zvečer si ob ognju pripovedujejo pripovedi o strašnem volku, ki na kresno noč lovi po okoliških gozdovih. Ponoči, ko dedek že spi, se fantje odpravijo sami v gozd, saj želijo preveriti, ali so pripovedi o kresni noči resnične. V temnem gozdu Peter ostane sam in ko že skoraj zaspi, ga obišče vila v beli obleki. Z njo se odpravi v kresno noč in se po preizkušnji vrne z novim pogumom. Oborožen s pogumom prežene volka, ki grozi bratrancem in jih reši. Prijetna zgodba, namenjena mladinskemu občinstvu, prepleta folkloro z resničnostjo. Čeprav gre za mladinski film, zgodba tudi nagovarja starejše, saj skriva v sebi globlji pomen. Tehnično izredno dobro in lepo posnet film na trenutke nasmeji zaradi dialogov, ki zvenijo za dano okolje preveč knjižno.

Na žalost se film ne poglobi bolje v izročilo Kresnika, morda zaradi 20-minutnega formata. Gledalec sicer vidi nadnaravno bitje (volkodlaka?), volka in vile, ki jih doživi Peter, film pa ne pove veliko več o njih. Kresnik je v filmu upodobljen le v enem izmed svojih vidikov − varuh ognja. V mitologiji je poznanih več različic Kresnika oziroma kresnikov. Zmago Šmitek jih razdeli na mitološke in ekstatične kresnike. Mitološki Kresnik je sončni bog, oborožen s kladivom in strelo, ki prebiva na vrhu svetovne gore. V filmu bratranci ukradejo puško, s katero mislijo ubiti zver, Peter najprej odkloni, da bi jo uporabil, toda kasneje je prisiljen zbrati pogum, da bi rešil bratrance. Mitološki Kresnik se bori proti Kačji kraljici, velikanu in tudi proti Vedomcem, ki skušajo Kresniku ukrasti ženo in zavzeti svetovno goro. Glede na svoje atribute bi ga lahko primerjali s Thorom, Zevsom, Perunom ali Indro. Povezan je z menjavo letnih časov, plodnostjo in ognjem. Ekstatični kresniki niso bogovi, ampak ljudje, ki imajo posebne lastnosti. Rojstvo kresnika je neobičajno, rodijo se v srajčki (membrani), z nogami naprej ali na določen datum v letu. Take otroke naj bi v mladosti obiskal starejši kresnik in jih naučil uporabljati svoje sposobnosti. Podobno lahko zaslutimo v filmu, saj dedek prisili mladega Petra, da prenoči z bratranci v šotoru. Od tam pa gredo otroci skupaj v temen gozd, ki v folklori predstavlja prečkanje iz našega sveta v svet nadnaravnih bitji, onostranstva. Kasneje, ko Peter prestane preizkušnjo, se dedek pojavi znova, tokrat v vlogi mentorja. Kresniki ekstatičnega značaja lahko zapustijo svoje telo v obliki majhne žuželke in tako prepotujejo ogromne razdalje in se borijo z drugimi kresniki oziroma vedomci. Ko telo kresnika med potovanjem miruje, se ga ne sme dotikati, saj potem ne bi več našel poti nazaj. Ti kresniki delujejo kot zaščitniki svojih skupnosti in branijo svoje ljudi in pridelke pred napadi tujih kresnikov in vedomcev. V izročilu ekstatičnih kresnikov je mogoče videti šamanske poteze kresnika, ki imajo vrsto vzporednic z madžarskimi taltosi, furlanski benandanti in srbskimi zduhači. Morda je kresnik takega značaja ostanek šamanistične tradicije naših prednikov. Peter sicer ne zapusti svojega telesa v ekstazi, sreča pa vilo v trenutku, ko zaspi. Vili sledi v onostranstvo svoje zavesti. Tam premaga svoj strah in tako odkrije pravi zaklad. Ko se junak iz onostranstva vrne brez strahu, mora prav to še dokazati.

Zračni posnetki, osvetlitve in animacije imajo značaj velikopoteznega filmskega projekta, na žalost pa za tehnologijo zaostaja zgodba, ki je nekoliko predvidljiva, a hkrati prijetno enostavna. Izročilo Kresnika ponuja še veliko materiala, iz katerega bi se dalo posneti nadaljevanje Kresnika: ognjeno izročilo, če se avtor za to odloči v svojem naslednjem projektu, že obljubljenemu celovečercu.

Avtor: Sebastian Dovč

Advertisements