Artkusija: Andrej Smrekar

andrej smrekar
Na tretji Artkusiji 9. marca ob 18. uri v Kinu Šiška bomo gostili kustosa in nekdanjega direktorja Narodne galerije Andreja Smrekarja, ki ga že od rojstva v Kostanjevici na Krki spremlja umetnost. Pomagal je stružiti na prvih sodobnih kiparskih srečanjih Forma Viva, opazoval, kako se je vzpostavila galerija Božidarja Jakca in po študiju v ZDA prevzel vodstvo Narodne galerije po osamosvojitvi Slovenije.

Že od malih nog je spremljal ustanavljanje Gorjupove galerije v kostanjeviški osnovni šoli, Lamutovega likovnega salona, Forme vive in nato novega muzeja v nekdanjem samostanu. Sprva so z umetnikovo donacijo pridobili zbirko Toneta Kralja, kmalu zatem pa tudi dela Božidarja Jakca, čigar ime je nato prevzela galerija. Četudi je imel priložnost prevzeti delo kustosa v Galeriji Božidarja Jakca, se je raje po študiju umetnostne zgodovine v Ljubljani odločil za doktorski študij v ZDA, njegova tema je bila recepcija surrealizma v Parizu 1925-1928.

Po vrnitvi v Slovenijo, kar je bilo ravno po osamosvojitvi, je prevzel mesto direktorja Narodne galerije. Burni časi po osamosvojitvi so bili težavni za javne institucije in tako je dobro spoznal, kako deluje sistem znotraj takšnih institucij. Danes deluje kot kustos Narodne galerije in velja za pomembnega poznavalca slovenske kulturne dediščine.

Organizacija: Kiosk Kino Šiška in revija ArtFiks

Advertisements