Kako je na pepelu Fotopuba vzniknil »fotopub«

Vir FB stran "fotopub", avtor Nejc Prah

Vir FB stran “fotopub”, oblikovanje Nejc Prah

Da si dokončno razjasnimo, »fotopub« ni Fotopub! Gre za dva različna festivala, ki pa ju povezujeta fotografija in Novo mesto. Medtem ko je več kot deset let Fotopub vsako leto vabil fotografske navdušence na festival dokumentarne fotografije v Novo mesto, je od preteklega leta prevzel to vlogo »fotopub«, le da v svojem bistvu niso osredotočeni na dokumentarno fotografijo, temveč na mlado sodobno produkcijo.

Mladi organizatorji »fotopuba« so otroci Fotopuba – tam so se spoznali, začeli zanimati za fotografijo in opazovali trende. Festival dokumentarne fotografije so zaradi pomanjkanja financ morali leta 2013 opustiti, podobna usoda je doletela tudi mnogo drugih kulturnih dogodkov v Novem mestu. Dolgo časa se je čakalo, kako se bo nadaljevala zgodba fotografskega festivala, saj se ni našlo organizacije, ki bi ga oživila, lokalni študentski klub pa ga tudi ni želel spustiti iz rok. Vse dokler se nista tega lotila Dušan Smodej in Jure Kastelic ter skupaj s kolegi na pogorišču Fotopuba organizirala »fotopub« preteklo poletje.

Po mnenju Smodeja so skupaj ugotovili, da si ne želijo več starega Fotopuba. Ta je iz dokumentarne fotografije prešel predvsem v reportažno, kar se jim je zdela napaka, in četudi je festival postajal vedno večji, se je počasi začela izgubljati komponenta mreženja, druženja in zabave. To je nekaj, kar so najbolj pogrešali, saj si lahko ravno ob neformalnem sproščenem druženju spoznal nove somišljenike. Ravno s temi somišljeniki se sedaj borijo za sredstva, ki jih praktično ni, in zato delajo vse na prostovoljni bazi. Festival so si želeli zapeljati v novo smer, ki ohrani ime in delno tudi temeljni koncept, zastavili pa so si novo ciljno publiko. Imeli so pomisleke glede ohranitve imena, saj so slišali ogromno kritik starejših kolegov. Vendar so čutili odgovornost do festivala in ne glede na pomisleke festival poimenovali »fotopub«. Četudi je sprva bilo veliko zmede okoli imena, jim je uspelo zaviti v novo smer tudi z novo grafično podobo, ki izhaja iz koncepta valjenja jajca, torej začetek nečesa novega in prihodnost sodobne fotografije, vse pa je oblikoval Nejc Prah.

Preteklo leto je bil festival majhen, saj so z organizacijo pričeli šele spomladi. Rezultat je bil strnjen tri dnevni festival in organizatorji so bili z njim zelo zadovoljni. Videli so velik učinek glede na razpoložljiva sredstva. Gnalo jih je predvsem navdušenje nad ponovno oživitvijo festivala in rekonceptualizacija, ki je bila osredotočena predvsem na mlado sodobno produkcijo. Ob organizaciji se zabavajo, saj so lahko ustvarjalni in iščejo različne gverilske pristope, ki jim pomagajo pri izvedbi. Zadeva je postala bolj privlačna za mlajšo generacijo, saj delajo na stvareh, ki so jim zanimive, ne samo znotraj fotografije, temveč tudi širše kulturno. Ponovno so oživili pogrešane žurke in glasbeni program, ki ob večerih združuje vse sodelujoče in goste festivala. Gre za združevanje mladih umetnikov in ustvarjalcev, ki se še uveljavljajo, ob enem pa je to odlična platforma za predstavljanje širši javnosti in strokovnjakom.

Vir FB stran "fotopub"

Vir FB stran “fotopub”, oblikovanje Nejc Prah

Četudi morda odziv med nekaterimi starejšimi pri nas ni bil najboljši, pa slišijo ogromno pohval iz tujine, kar jim pomeni veliko, saj jim je cilj kasneje s festivalom in razstavami gostovati tudi v tujini. Tako so že pred festivalom gostovali v švicarskem mestu Lausanne. Počasi nabirajo partnerje tudi v Veliki Britaniji, Latviji, na Nizozemskem, Češkem itd. Po njihovem mnenju je Novo mesto zelo privlačno, vendar tu na žalost ne moreš biti res viden in uspešen. Vsi gosti, ki pridejo na festival brezplačno, ga jemljejo kot neke vrste kreativni oddih.

Festival bo letos z različnimi dogodki vabil v Novo mesto med 3. in 8. avgustom. Med drugim bodo zavzeli zapuščeno hišo na Glavnem trgu in jo oživili z razstavo, izziv pa bo v galerijski prostor spremeniti tudi klet lokalnega fotografa Bojana Radoviča. Sami so predvsem ponosni na izbor Portfolio reviewa, saj jim je uspelo zbrati kar nekaj pomembnejših umetnikov, kuratorjev in teoretikov iz Evrope. Ta dogodek je tudi nekako glavna točka festivala, ko se bodo zbrali vsi – umetniki in gosti – ter si nekaj ponudili med seboj, imeli bodo možnost biti opaženi in dobiti različna mnenja, na katerih lahko gradijo. Zagotovo pa je treba poudariti, da so letos zapolnili tudi večerni program z različnimi glasbenimi dogodki, na katerih se bodo lahko sprostili in spoznali med seboj – tako kot so se tudi organizatorji pred leti na Fotopubu.

Avtor: Sara Erjavec Tekavec

Advertisements