Festival kratkega filma bo preplavil Ljubljano

IMG_9721

Ekipa, foto: Matevž Kosterov

Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken združuje mlade filmske strokovnjake, ki želijo sodobno kratkometražno produkcijo domačih ter tujih avtorjev postaviti ob bok celovečercem. Zaradi potrebe po sistematičnem pregledu sodobne produkcije kratkega filma bodo letos v Ljubljani organizirali mednarodni festival kratkega filma – FeKK.

Filmski ustvarjalec ter predsednik društva Kraken Peter Cerovšek je sodeloval pri organizaciji več festivalov, kot so Festival slovenskega filma, LiFFe, Kino Otok in še mnogi drugi. Bojana Bregar je že priznana filmska kritičarka, ki soustvarja spletno radijsko oddajo FilmFlow. Filmski kritik, publicist in ustvarjalec kratkih filmov Matevž Jerman je tudi redni sodelavec Slovenske kinoteke in filmske distribucijske hiše Demiurg. Skupaj z Matejem Bandljem so aprila 2014 ustanovili društvo Kraken, da bi organizirali že tretjo izvedbo mednarodnega festivala K3 pri nas, pri čemer se jim je pridružila tudi kulturologinja Neža Grum. Kasneje so se jim priključile še Lara Plavčak, Juca Bonaca ter Barbara Rosenberg, ki pomagajo pri organizaciji vseh dogodkov, skrbijo za odnose z javnostjo in dopolnjujejo delo programske ekipe. Kraken od lanskega leta dalje prireja zelo dobro obiskane filmske večere v Slovenski kinoteki v sklopu programskega termina KRATKI!, ki je namenjen kratkemu filmu, poleg tega pa z različnimi programi gostuje tudi na številnih festivalih.

fekk_fb

Skupina filmofilov meni, da je v Sloveniji in bližnji okolici nastala potreba po vzpostavitvi festivala kratkega filma. Kratkometražna produkcija je sicer, kljub zapostavljenosti na večjih festivalih, imela velik uspeh na le-teh, lani sta za primer na Festivalu slovenskega filma dve vesni odšli domov prav z ustvarjalci krajših. Trdijo, da so kratkometražni filmi zelo svobodna oblika, ki številčno prevladuje v sodobni filmski produkciji. Krakenovci izpostavljajo tudi dejstvo, da je celoten študijski program domače in tujih filmskih akademij zasnovan na snemanju kratkih filmov. Kljub temu da je kratki film za študente filmske umetnosti najpogostejša oblika ustvarjanja, jim sodobna produkcija ni dostopna v sklopu sistematičnega in urejenega programa. Društvu se zdi, da je sedaj dobra priložnost za vzpostavitev tovrstnega festivala, saj je kratki film v tem trenutku ena najbolj razburljivih in najhitreje rastočih panog filmske industrije, ki ji vse več pozornosti namenjajo tudi tuji priznani festivali (Tribeca, Sundance, Berlinale …). Ravno iz teh razlogov se je društvo odločilo, da letos zasnuje ter izpelje Festival kratkih Kraken – FeKK.

FeKK2

Foto: Arhiv Slovenske Kinoteke

FeKK bo potekal med 24. in 28. avgustom v avditoriju muzejske ploščadi Metelkova ter v prostorih Slovenske kinoteke, dogajanje pa bo dopolnjeval zanimiv spremljevalni in večerni glasbeni program. Festival bo popestril tekmovalni program, kjer bodo v treh sklopih predstavljena dela slovenskih ustvarjalcev. Žirija bo izbrala tri kratke filme, ki se bodo nato v septembru potegovali za medregionalno nagrado na festivalu K3 v Avstriji. Poleg slovenskega bo potekal tudi FeKK-YU tekmovalni program, ki bo omejen na avtorje držav bivše Jugoslavije. Društvo meni, da je zaradi podobnih produkcijskih pogojev in zgodovinskih izhodišč potrebno regijsko produkcijo predstaviti v sistematično urejenem programu, saj se bo tako obdržala kot nadaljnja podlaga za diskurz. Zanimivost programa je pozornost, namenjena umetnosti filmskega napovednika, ki naj bi bil po pripovedovanju Krakenovcev le redko raziskan. V program so vključeni režiserji B-produkcije različnih žanrskih kategorij, izbor te sekcije pa je delo MKC Kombinata, mikrokulturnega centra v Zemunu. Na festivalu bo mogoče videti tudi najboljše kratke filme zadnjih petih let priznanega hrvaškega filmskega festivala v Motovunu. Tudi dvajsetletnica Slovenskega filmskega centra na festivalu ne bo pozabljena, saj so v program uvrstili dela slovenskih avtorjev, ki so v zadnjih dvajsetih letih močno pripomogli pri odmevnosti slovenske kratkometražne produkcije v svetovnem merilu. Matinejski program kratkih animiranih filmov pod imenom »Rumeni slon« je za festival pripravil priznan slovenski festival animiranega filma Animateka, namenjen pa bo otrokom od 6. do 8. leta. V društvu namreč menijo, da je kratka forma še posebej primerna ne le za izobraževanje o filmski umetnosti, temveč za občo izobrazbo mladih, zato želijo kratki film približati tudi najmlajšemu občinstvu.

Podroben spored programa festivala kratkih FeKK lahko spremljate na tej povezavi: https://www.facebook.com/pages/Festival-kratkih-Kraken-FeKK/1652503821652780

V primeru, da bi radi na festivalu prostovoljno pomagali, pa pišite na: info@kraken.si

Avtor: Tia Čiček

Advertisements