Pirate Piška: Support your local pirate!

Pirate Piška niso samo »bele majice in črne vrečke, preveliki puloverji in nahrbtniki, nalepke, značke in občasno tudi fanzini« – Pirate Piška je tudi oseba za znamko, je Tjaša Križnar in je Tjašin razvoj od piščeta do piške. Je njeno piratsko jadranje od prvih poskusov tiska do zavzetja delavniške trdnjave, kjer kipi ustvarjalnost, iz katere nastajajo izdelki neverjetne kvalitete in dostopne cene.

»Najprej je bil DIY (do it yourself, ang. naredi sam),« na vprašanje, ali se je prej srečala s tiskom ali DIY, odgovori Tjaša. »Naredila sem si stencil za Sonic Youth ploščo Goo. To je bil moj prvi tisk na majico. Morda ni denarja, da bi nekaj kupil, je pa sposobnost, da to stvar sam izdelaš. In meni to ni bilo v breme. To početi tri ure je pač zen, je kreativni proces in je mir.« Od tam dalje je bil potreben le še korak naprej.  Odločitev, da svojih idej ne zadrži zase, pač pa jih poskusi spraviti v novo življenje, k novim lastnikom, ki bodo takšne izdelke znali ceniti, je prinesla idejo o lastni znamki. Po polletnih predpripravah se konec leta 2011 zgodi Pirate Piška facebook stran, sledita pa ji še blog in uradna spletna stran. Že v naslednjem letu se predstavi s prvo triado udarnih kolekcij, Happy people, Pirate Skull ter Fox for Foxes, leto 2013 pa poteka v znamenju zagona prenove dedkove stare mizarske delavnice, ki jo Tjaši omogoči projekt Delavnica: BExNEFIT, namenjen zbiranju sredstev. Od leta 2013 se ponosno in slovesno poslovi z enim pomembnejših fanzinov, ki ga posveti prav svojemu novemu krativnemu domu. Delavnica še vedno raste in se razvija, z njo pa rastejo in se razvijajo tudi novi piškasti projekti.

Izven spletnega prostora se prične izpostavljati tudi v revijah (City Magazine, New Edge Magazine), v mednarodni prostor pa prodre z dvakratnim sodelovanjem pri dobrodelnem projektu Little Dudes,  za katerega izdela dva unikatni figuri (Mott Jr. leta 2014 in Jack Jr. leta 2015). Njena prisotnost je bila še toliko bolj opazna na razstavah Društva mladih oblikovalcev in umetnikov DOUM v Centralni postaji v Ljubljani. Po skupinskih razstavah »Preobrazba« in »Proces«, ki sta se zgodili januarja in maja lansko leto, jo je DOUM počastil še s samostojno razstavo »Predstavi se: Pirate Piška«, kjer je obiskovalce osvojila s svojo najnovejšo linijo Enter the Void. Če smo se pri Ghostwood kolekciji spoznavali s tremi različnimi zgodbami lisice, volka in medveda, v katere je kupec povabljen, da se prelevi, nas Enter the Void zapelje v vesolje neskončnih kombinacij – je Marija in mačka, je podgana, moška in ženska dlan, je zaporedje in ga ni. Je vrtinec vsega in je nič.

A je vseeno vedno še nekaj. Vsaka kolekcija ima svoj majhen trik. To je lahko papirnata maska gozdnih živali za kolekcijo Ghostwood, lahko je frača za udarni Girls Gang. Lahko pa je veliko bolj drzno povabilo k DIY pristopu: »Kupi zadnjo majico in če ni tvoje velikosti pač vzemi škarje in si jo prilagodi. Pojdi izven svojih okvirjev, naredi to zase.« In še korak naprej, Tjaša je v preteklosti pod okriljem galerije ŠKUC in v KIOSKu Kina Šiška pa tudi na raznih dogodkih izvajala delavnice sitotiska in izdelave fanzinov, delavnice izdelave preprostih nahrbtnikov pa so v Anselmi postale že kar stalnica. In za še bolj pogumne na voljo za nakup kar DIY komplet za izdelavo preprostega nahrbtnika s prikupnimi navodili v obliki fanzina.

Ni potrebno veliko. Klik na spletno stran http://www.piratepiska.com ali obisk trgovine SMILE Concept Store na Mestnem trgu 6 v Ljubljani bo dovolj. Če vas bo v slednji pričakala linija Ghostwood majic, ki jih je moč kupiti le še tam, pa na spletni trgovini na kupca čakajo tudi izdelki drugih linij. Pravzaprav je vsak nakup na nek način oseben. Četudi do vas dospe v pisemski ovojnici, se nekje na dnu med vsemi dobrotami skriva ročno napisana zahvala. In verjemite, prihaja iz srca.

Avtor: Tina Kralj

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements