Neža Agnes Momirski v UAUU

12079579_741403822670221_2200932369355420540_nNeža Agnes Momirski: OBVSNSS
25. 9. 2015–9. 10. 2015
Univerzalni atelje uličnih umetnosti (UAUU), Ljubljana

Projekt OBVSNSS predstavlja dela mlade večdisciplinarne ustvarjalke Neže Agnes Momirski, razstava je bila na ogled v ljubljanski galeriji UAUU. Neža Agnes Momirski se je pred kratkim po šestletnem študiju v tujini vrnila v Slovenijo (diplomirala je na področju umetnosti na Willem de Kooning Academy v Rotterdamu leta 2012, magistrirala pa na področju kiparstva in filma na Royal College of Art v Londonu leta 2014), sicer pa živi in deluje na Nizozemskem ter v Ljubljani. Na tujem je v zadnjih dveh letih razstavljala v mnogih krajih – Kunstinzight v Rotterdamu, De Pont Museum v  Tilburgu, Goethe-Institut v Rotterdamu, Picture This v Bristolu, na razstavi Two hundred acres v Pump house Gallery v Londonu, na Razstavi sodobne umetnosti v Španiji ter drugod. Tokrat se je s svojim novim projektom prvič predstavila slovenski javnosti.

V svoji umetniški praksi se Neža Agnes Momirski posveča raziskovanju materialne in virtualne realnosti ter vplivov obeh na razmišljanje in dojemanje oziroma pojasnitve sveta. Filmi, inštalacije in kipi Neže Agnes Momirski nastajajo v sodelovanju z drugimi ustvarjalci, povezujejo med sabo vizualno ter glasbeno umetnost. V svojem delu se umetnica predvsem usmerja v tematiko osamljenosti in izolacije posameznika med realnim in virtualnim svetom. Stik s površino ekrana – dotik slednje je točka, na kateri vsak od nas prestopi mejo med realnim in virtualnim, prav to predstavlja ustvarjalka v svojih delih. »Za današnjo kompulzivno potrebo, da ostanemo povezani, se skriva želja, da bi bili v stiku z drugimi mesti in časi “zunaj” naše neposredne fizične okolice ter da se nahajamo v nenehnem pretoku informacij,« pravi Neža Agnes Momirski.

Projekt OBVSNSS sestavljajo kiparska dela in štiriminutni film, ki se osredotoča na »dotičnost« površine ter virtualne in materialne vzroke za fizično senzualno doživetje. Razstavljena kiparska dela so oblikovana kot elementi notranjega dizajna (okrasni elementi za notranji prostor) ter vsebujejo prvine virtualne interakcije (deli tehnoloških naprav),  na primer na zdi obešeno ogledalo z vgrajenimi zvočniki. Predstavljeni film citira estetiko visoke mode, sodobne tehnologije in dizajna. Film se predvsem osredotoča na reinterpretacijo govora (kakor pravi avtorica sama), dotika in opazovanja plastične in telesne površine ter tekstualne in pogovorne interakcije. Neža Agnes Momirski v svojih delih predstavlja raziskovanje senzualnosti verbalne in fizične medsebojne komunikacije ter zmešnjavo slednje v virtualnem in materialnem svetu. Razstavljena dela odsevajo svojevrstno sodobno estetiko, vizualne citate tehnoloških prvin ter notranjega dizajna in tako odmevajo potrošniško potrebo po kopičenju najnovejšega ter senzualno zmešnjavo virtualnega in materialnega doživetja znotraj obeh realnosti. Projekt OBVSNSS je večdisciplinarni umetniški komentar na nove izzive oziroma probleme, s katerimi se sooča posameznik v današnjem svetu ali se jih morda sam še ne povsem zaveda.

Razstava deluje celostno in povezano, saj je v vseh delih prisotna eklektična sodobna estetika, a morda manjka le spodbuda k interakciji gledalca, saj razstavljena dela z določenimi elementi vabijo k sodelovanju, a temu niso namenjena – sicer pa je avtorica priredila delavnico, s katero je občinstvo angažirala k sodelovanju.

Avtor: Aleksandra Metelko

Advertisements