Najbolj brano v letu 2015

Na zadnji dan v letu se lahko ponovno potopimo v najbolj brana besedila v letu 2015 in s tem uradno zaključimo leto, ki nam je prineslo mnogo prijetnih novosti in izkušenj. Veselimo pa se tudi že prihodnjega leta in vam ob tem želimo srečno in kreativno leto 2016!

 

5. Freštreš kot sinonim ustvarjalne erekcije

besedilo: Tia Čiček
objavljeno: 12. marec 2015

Screenshot 2015-02-17 15.38.35

Freštreš je zine (a. k. a. šop listov) za objavljanje izdelkov in za sproščanje kreativnosti izven okvirov akademskih projektov. Za zine so se freštrešisti odločili, ker je kot medij fleksibilen in ne
žene k enotni stilizaciji. Prav tako ponuja ogromno možnosti distribucije. Zine pa sami definirajo kot: »Snop listov, ki ga držite v rokah, niz informacij pod vašimi čutili. Majhne naklade in vzburjenje.« (nadaljevanje)

 

4. Pirate Piška: Support your local Pirate

besedilo: Tina Kralj
objava: 21. september 2015
Fotografija: Luka Prijatelj.

Fotografija: Luka Prijatelj.

Pirate Piška niso samo »bele majice in črne vrečke, preveliki puloverji in nahrbtniki, nalepke, značke in občasno tudi fanzini« – Pirate Piška je tudi oseba za znamko, je Tjaša Križnar in je Tjašin razvoj od piščeta do piške. Je njeno piratsko jadranje od prvih poskusov tiska do zavzetja delavniške trdnjave, kjer kipi ustvarjalnost, iz katere nastajajo izdelki neverjetne kvalitete in dostopne cene. (nadaljevanje)

 

3. Subtilno erotična mavrica

besedilo: Nina Jesih
objava: 2.  marec 2015
2-f

Foto: Antonio Per

Mladi fotograf Antonio Per (Novo mesto, 1982), bolj znan po motivih narave in fotografiranju koncertov, v Galeriji Alga predstavlja svojo novo unikatno serijo aktov. Akt je umetniška zvrst, pri kateri avtor in modeli gledalca spustijo v svoj intimni svet, ki je hkrati tako blizu in tako daleč. Umetnik v tej seriji lepoto človeškega telesa in njegovo skrivnostnost prikazuje skozi močno energijo barv, ki nadvladujejo temo. (nadaljevanje)

 

2. Plac Boris – Portal za mlado umetnost

besedilo: Tina Kralj
objavljeno: 4. november 2015
Plac Boris

Plac Boris

Pogovor z Nežo Jurman (Nez Pez)

Javno financiranje kulture se zdi v zadnjih letih vedno bolj pereča tematika, saj tako ministrstvo kot tudi občine temu področju v kriznih časih najprej pristrižejo peruti. Pod težkim vprašajem ostaja tudi problematika kulturnega trga ter mecenstva, ki temelji na posamezniku in njegovemu prispevku. O trenutni situaciji je z mano spregovorila Neža Jurman (1985, Kranj), mlada umetnica, ki zaključuje študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Verjetno najbolj znana po svojem širokem spektru umetniškega delovanja – ta sega od risbe, ki se lahko manifestira tudi skozi tisk, tetovažo ali formo grafita, pa do kompleksnih konceptualnih del in instalacij – v zadnjem letu v Placu Boris nekdanje Tovarne ROG skrbi tudi za razstavno dejavnost. Kaj današnje okoliščine pomenijo za neuradne prostore in v čem se njihov razlikuje od preostalih, sta bili glavni temi najinega pogovora. (nadaljevanje)

 

1. Nova doza ljubljanske kreativnosti

besedilo: Dora Trček
objava: 1. junij 2015
Foto: UaUU

Foto: UaUU

Univerzalni atelje uličnih umetnosti (UaUU) je prav to, kar predstavlja njegovo ime. Galerija, atelje in kreativni prostor za skupno rabo, ki so ga konec preteklega leta ustanovili Bobo, Filip, Jeli, Marko, Majki, Špela in Razi. Sedem prijateljev, ki jih združuje ljubezen do ilustracije, fotografije, arhitekture, interneta in programiranja ter grafitov (dva izmed sedmerice sta tudi člana grafitarske skupine 1107); vsak izmed njih je ključni del ekipe, ki s svojim delovanjem in idejami sooblikuje mlado ljubljansko umetniško sceno. (nadaljevanje)